sobota, 4. januar 2014

Prednost Lesenih Oken Pred PVC Okni



Nič ni hujšega kot to, da imamo mrzlo stanovanje, kljub temu, da kurjava teče na polno. Za to je gotovo kriva slaba izolacija in kot glavni krivec, skozi katerega nam uhaja toplota (beri: denar), so slaba in dotrajana okna. Čeprav je menjava oken v stanovanju kar velik finančni podvig, sploh če živimo v hiši, je to investicija, ki se v roku nekaj let povrne in smo spet na konju: tako finančno kot energetsko.

Sploh v zadnjih letih je težnja novogradenj biti čim bolj »pasivne«, energetsko varčne in zelene. Verjetno si ne more čisto vsak privoščiti postaviti takega objekta, vendar pa lahko s kandidaturah na različnih razpisih in brskanjem po razno raznih eko skladih, ki so zdaj aktualni, zaprosimo za subvencijo, ki nam finančno deloma olajša menjavo dotrajanih oken z lesenimi okni. 

Lesena okna so energetsko učinkovita, dobro tesnijo in so lahka za vzdrževanje, lepo pašejo tudi v kontekst sodobnih eko gradenj in celotnega zelenega koncepta bivanja. Nenazadnje je les material, ki je bil skozi stoletja dobro testiran, podvržen takim in drugačnim izzivom narave zato pa so ga strokovnjaki s pomočjo sodobne tehnologije (različnih barv in lakov) še dodatno izboljšali ter podaljšali njegovo obstojnost. Lesena okna se lahko vgradijo v katerokoli stavbo, a poseben efekt in kvaliteto si zagotovite tudi s pravo izbiro lesa (bor, macesen, hrast, meranti).

Katera izbira bo najboljša za vaše potrebe vam bodo gotovo znali svetovati v podjetju MCA, ki  ima na tem področju že dolgoletne izkušnje. V kolikor se odločate za menjavo oken z nestandardnimi dimenzijami, si lahko vaša lesena okna tudi naročite pri mizarju, ki vam jih bo izdelal po meri. Obstaja pa še ena bistven a prednost lesenih oken pred PVC okni: ko odslužijo svoje so bistveno lažja za reciklažo kot PVC okna. Povedano drugače: v skrajnem primeru lahko lesena okna zakuriš, pri PVC oknih pa bi se v tem primeru začeli sproščati strupeni plini – zato so v tujini v nekaterih javnih stavbah dovoljena samo lesena okna, prav kot preventiva ob požaru in sproščanju strupenih plinov. Več o prednosti lesenih oken pa vam bodo gotovo svetovali strokovnjaki v podjetju MCA, ki se že veselijo vašega povpraševanja!