sreda, 3. junij 2015

Zakaj izdelava spletnih strani ni tako zelo enostavna?

Spletne strani prilagojene za telefone in tablice
Gotovo ste že na kar nekaj mestih prebrali, da je izdelava spletnih strani enostavna in tudi mi smo o tem že večkrat pisali. Vzpostavitev spletne strani naj bi bila tako enostavna, da si jo lahko izdelate čisto sami, brez kakršnegakoli poznavanja programskih jezikov ali drugih področji, povezanih s spletnim ustvarjanjem. V bistvu samo par stvari »naklikate« in vaša stran je nared…Vsi tisti, ki pa ste se v tem že preizkusili, pa gotovo veste, da je to daleč od resnice.

V zadnjih letih se je bliskovita razširilo prepričanje, da je izdelava spletnih strani skoraj tako enostavna in nezahtevna kot obisk v nakupovalnem centru. Čisto tako, mimogrede! Izbereš si temo, po možnosti brezplačno, tako da nimaš stroška z dizajnom, na temo si naložiš čim več vtičnikov, ki »izboljšajo« delovanje spletne strani in v vsebino napišeš čim več ključnih besed, ker naj bi to bilo dobro za optimizacijo (SEO).

Ob tem verjetno večina ne pomisli, da izbrana tema nima niti približno prijazne uporabniške izkušnje (user experience) in da se stran zaradi vseh dodanih vtičnikov nalaga izjemno počasi, kar je smrt za Google, optimizacijo in vaše obiskovalce. Dobro optimizirana stran pa ne pomeni samo vsebine, napisane na podlagi ključnih besed in še nekaterih drugih standardnih postopkov, ki jih povezujemo z optimizacijo, ampak je to poglavje zase, ki od posameznika, ki se s tem ukvarja, zahteva veliko truda, energije in spremljanja vseh mogočih novih trendov in posodobitev, do katerih nenehno prihaja.

Izdelava spletne strani ni tako enostavna, kot zgleda
Da izdelava spletnih strani ni ravno enostavna, se pokaže predvsem takrat, ko bi si radi vašo bodočo spletno stran nekoliko prilagodili: povečali nogo, premaknili iskalnik z menija v glavo ali pa bi si radi naložili favicon (ikona za priljubljene oznake v vrstici zaznamkov). Takrat se zaplete, ker je potrebno poseči v izvorno kodo teme in stvari prilagoditi svojim željam. Če ne poznate niti malo osnov programskih jezikov, vam bo urejevalnik deloval kot španska vas.

Pogost zaplet se tudi pojavi takrat, ko si na stran naložite vtičnike, ki se med sabo »tepejo«. Včasih je treba odpraviti samo majhna in nepomembna trenja, a če to počnete prvič, ste lahko pečeni za cel popoldan.

Izdelava spletnih strani za popolne začetnike ni nemogoča, samo sami pri sebi presodite ali bi radi od tega odnesli neprecenljivo znanje in za (povprečno spletno) stran porabili nenormalno dosti časa ali pa bi v zameno za prosti čas in stvari, ki jih resnično obvladate, raje nekoga najeli in mu prepustili izdelavo spletne strani. Tako boste vsaj prepričani, da bodo vse stvari na pravem mestu in bo končni izdelek točno tak, kot ga narekujejo sodobni spletni trendi.


Izdelava Wordpress spletnih strani vam omogoča enostavno urejanje spletne strani kdajkoli in kjerkoli, tudi če stran za vas naredil izdelovalec spletnih strani in ne sami.