ponedeljek, 13. oktober 2014

Praktičnost vgradnih omar

Glede na to, da je mogoče vgradne omare praktično postaviti v vse prostore, si poglejmo, v katerih izmed prostorov se vgradne omare pojavljajo največkrat.

Vgradne omare v spalnicah

 

Vgradne omare po naročilu
Še vedno se največ družin in gospodinjstev, pa naj si gre za blokovska stanovanja ali samostojne hiše, odloča za postavitev svojih vgradnih omar v spalnicah. Današnje spalnice so zgrajene več ali manj povsem individualno in pravzaprav nikjer ne najdemo več dveh enakih spalnic. Izjema so kvečjemu spalnice, ki se nahajajo v blokovskih stanovanjih. Vsepovsod drugje pa so spalnice grajene individualno. Mnogo izmed spalnic se nahaja v etažnih prostorih in mansardah. Tam je še posebej zaradi različnih gradbenih in zidnih ovir (kot so dimniški zidovi, raznorazne električne inštalacije, ipd...) potrebno smiselno in pametno razporediti vso pohištvo. Z namenom, da nam prostor ostaja, da je le ta razporejen funkcionalno in uporabno ter seveda z namenom, da do svoje garderobe vseeno ohranimo pregleden in hiter dostop. Kjer prostor spalnice omogoča in je spalnica nekoliko večja, se namesto same postavitve vgradne omare, družine odločajo za dograditev kar celotne garderobne, tako imenovane "walk in", sobe. Le te so povzete po zahodni trendovski pohištveni kulturi. S seboj pa zraven svojega trendovskega in sodobnega izgleda, prinašajo tudi veliko mero organiziranosti in praktičnosti. Opremimo jih lahko z ogledali, dodatno osvetlimo v njihovi notranjosti, v njihove sredine postavimo kak manjši pohištveni otok in podobno. Dodatna značilnost garderobnih sob je tudi v tem, da je slednje mogoče pripraviti brez drsnih vrat, temveč za osnovna drsna vrata v takšno "walk in" sobo, namestimo zgolj korpuse(notranjosti) vgradnih omar s poljubnimi razporeditvami. Tako bo dostop do naše garderobe še hitrejši in še bolj pregleden.

Vgradna omara za spalnico z ogledali

 

Vgradne omare v otroških sobah

 

Nemalokrat se zgodi, da si več otrok deli en prostor za skupno otroško sobo. Pogosto se hkrati zgodi, da se ta soba nahaja v prostorskih dimenzijah nestandardnih oblik ali kot smo omenili že zgoraj, v etažnih prostorih in mansardah. Tudi v tem primeru je posebna pozornost ureditve otroške sobe usmerjena v to, da bo le ta s pohištvom, delovnim prostorom ter kotičkom za igro, razporejena tako, da bo omogočala otroku (otrokom) prijetno in sproščeno bivanje in ustvarjanje v njihovih prostorih. Ravno prednost, ki jo prinašajo vgradne omare s svojo možnostjo, da jih postavimo od tal pa vse do stropa, prinaša to, da lahko z njimi 100% izkoristimo ves prostor v otroški sobi. V zgornje predele vgradnih omar bomo namestili nad police garderobo, ki je ne potrebujemo vsak dan, sezonska oblačila, ter tudi škatle z igrami, ki se z odraščanjem naših otrok počasi umikajo v preteklost in manj pogosto uporabo. Spodnje predele vgradne omare v otroških sobah, bomo odvisno od starosti otrok, zapolnili z garderobnimi kosi za katere želimo, da si jih otrok počasi začne pripravljati in pospravljati sam. Sredino vgradne omare bomo prepustili dolgi garderobi, kopalnim plaščem in podobnemu.

Vgradne omare v dnevnih sobah

 

Naslednji v vrsti in pogostosti namestitve vgradnih omar, je prostor v dnevnih sobah. Te, še posebej v časih, ko si vse več družin svoje službene obveznosti nenamerno nosi s seboj domov ali pa si želi doma urediti dodatne delovne kotičke, opremimo z vgradnimi omarami z namenom, da se bodo v njih znašli dokumenti, delovno gradivo, knjige in fascikli ter podobno. Zaradi svojega trendovskega izgleda, pa po drugi strani vgradne omare v dnevne prostore, namestijo tudi tisti, ki zgolj potrebujejo dodaten prostor za sezonsko garderobo ali foto albumske spomine svoje družine. Ker je vgradne omare mogoče narediti povsem po merah vsakega prostora, dostikrat o njihovem izgledu odloča tudi izbor materialov in barv, ki jih za svoje vgradne omare, uporabimo. V dnevnih sobah zato njihova širina možnosti izbire barv, materialov (steklo, les), izbor ročajev in okovij ter tudi izbor notranjosti, pride še najbolj do izraza.

Vgradne omare v predsobah in na hodnikih

Vgradne omare z drsnimi vrati
Predsobe in hodniki so nedvomno prostori, kjer se vsaka družina zadržuje najdlje časa. Če tudi nimamo napovedanih obiskov, veljajo ti prostori za najbolj frekventne tudi samo ob bivanju družine, saj so pogosto zasnovani tako, da iz njih vodijo poti v vse ostale prostorske ambiente. Iz hodnika ali predprostora vodi pot v kopalnice za goste, v zgornje etaže, pogosto v dnevne sobe in kuhinje ter jedilnico. Nemalokrat tudi v shrambe. Ker pa v njih ne bivamo vedno sami, saj smo vsi ljudje družabna in socialna bitja, zagata zaradi njihove ureditve (in včasih tudi majhnosti) nastane takrat, ko dobimo obiske. Takrat nastopi trenutek, ko se v predsobah, predprostorih in na hodnikih kar naenkrat znajde več ljudi hkrati. Ob napačni zasnovi interierja v takšnem prostoru lahko hitro pride do tega, da mora eno oseba drugo čakati pri preobuvanju, slačenju plaščev, iskanju copatov in podobnem. Zato je rešitev z namestitvjo vgradne omare v hodnik in predsobo, praktična. Uporabna in hkrati prepoznavna med vse več družinami. Obenem se v teh prostorih pogosto zgodi, da imamo v njih napeljave raznoraznih radiatorskih in drugih cevi. Ki jih preprosto z namestitvijo klasičnih omar, ne moremo zakriti. Na ta način nam pogosto ob omarah v predsobah ostaja po 10 ali več cm širokih praznin, v katere v najboljših primerih zatlačimo kak dežnik, žlico za preobuvanje ali pršilo za osvežitev zraka. V primeru postavitve vgradne omare, se seveda temu izognemo. 


Zadnji primer pogostosti uporabe vgradnih omar so shrambe

 

Vsaka družina, si prej ali slej, po tem, ko si življenje po gradnji in vselitvi v stanovanje, začne ustvarjati zalogo. Tako v obliki hrane, obliki neuporabnih igrač, tako tudi v obliki krame, za katero sicer v času nakupa mislimo, da jo nujno potrebujemo, a po različno dolgih dneh, ugotovimo, da ni nič drugega kot reč, ki jo lahko postavimo v nek kot. Ti koti so najpogosteje v shrambah. Zato so shrambe polne polic z ozimnico, čistili, likalnimi deskami, pralnimi in drugimi stroji, škatlami z novoletnimi okraski in še in še in še. Najlažje vse to preprosto zakrijemo tako, da pred te police postavimo drsna vrata. Po možnosti v cenovno ugodnem iveralu bele barve in že imamo nepreglednost in "kaos" zakrit pred očmi kogarkoli, ki bi odprl vrata shrambe. Zato je vse bolj pogosta tudi uporaba vgradne omare v shrambi.

Obiščite http://www.mizarstvo.si/vgradne-omare-po-meri/ in pošljite brezplačno ponudbo za vgradno omaro po meri.