četrtek, 25. junij 2015

Katera superživila poznamo in kdo prisega na njih



Superživila so morda nova besedna skovanka, a hrana, ki spada v to skupino, je stara tisoč let, nekatera tudi več tisoč. V zadnjem času so postala priljubljena zaradi tega, ker v telo vnašajo velike vrednosti hranil, ki nam zaradi stresnega in napačnega načina življenja kronično primanjkujejo. Nekatera superživila so iz daljnih krajev, spet druga so taka, ki rastejo skoraj na vašem domačem vrtu (konopljina semena, ječmenova trava, pšenična trava). Kljub temu da bodo superživila izjemno blagodejno vplivala na vaše telo in počutje, z njihovo uporabo ne smete pretiravati, saj se lahko potem pokažejo nezaželeni učinki. Ampak, a ni z vsako stvarjo tako?

Kaj so Goji jagode in zakaj so dobre
Goji jagode so bile eno zmed prvih superživil, ki smo jih dobili pri nas. Uživajo se lahko sveže, suhe, kot dodatek h kosmičem, jogurtu, mleku ali pa se iz njih prideluje odličen sok. Vsebujejo enormne količine C vitamina, ki je nepogrešljiv prav v teh jesensko-zimskih dneh, ko je potrebno okrepiti naš imunski sistem in se zavarovati pred prehladom, virozami in gripo. Goji jagode odlično uspevajo na planotah Himalaje, tam, kjer temperature dosežejo tudi – 20°C. Ampak, verjeli ali ne, odlično bodo uspevale tudi na vašem domačem vrtu! To je sploh pomemben podatek za tiste, ki želite uživati lokalno pridelano hrano. Grmiček goji jagod lahko kupite v vsaki malo bolje založeni vrtnariji.

Zakaj so Chia semena vsestranska
Poznate chia semena? To je tudi eno izmed superživil, ki je priljubljeno tudi pri tistih, ki sicer ne konzumirajo „eksotične“ hrane. Chia semena so  zelo vsestranska: uporabljate jih lahko v kosmičih, jogurtu, lahko jih uživate samostojno ali pa jih pri peki uporabite namesto jajc. Pri tem velja pravilo: ena žlica semen, eno jajce. Superživila, kot so chia semena, bodo vašemu telesu dala prepotrebno energijo, hkrati pa so tudi prava beljakovinska bomba in bogata z omega 3 maščobnimi kislinami. Lahko si jih samo potresete po solati in že boste v telo vnesli dnevno količino beljakovin (seveda ob predpostavki, da tudi drugače uživate uravnoteženo in zdravo prehrano).

Superživila so bila že od nekdaj v uporabi, nanje je prisegala ajurveda, kitajska tradicionalna medicina in po številnih legendah so prav chia semena uživali majevski bojevniki, ki so z njihovo pomočjo ohranili neverjetno energijo.  Nekaj bo verjetno že na tem, mar ne?

Na katera superživila pa vi prisegate? Imate kakšnega favorita ali jemljete vsega po malo? Kot pri drugih stvareh, je tudi tukaj potrebna zmernost in nasvet strokovnjaka za superživila. Čeprav so določena superživila odlična za zdravljenje nekaterih simptomov, pa bodo morda pri vas vzbudila določene nezaželene stranske učinke. Zato še enkrat poudarjamo, da jih nikoli ne kupujte tako kot „čokolado“ in jih ne uživajte tako, kot če bi uživali bombone!